Az egy szinte magától értetődő jelensége
az alternatív irányzatoknak, hogy minden olyan anyagot, amihez az
élelmiszeripar hozzáért, ördögtől valónak tartanak, csak a „bio” forrásból származó termékek az elfogadhatóak. Most némi zavar támadt a világban, ugyanis a „fehér halál” fedőnevű nád- és répacukor egyik fő alternatívájáról, a xilitről derült ki,
hogy a gonosz élelmiszermaffia GMO kukoricából állítja elő, ezzel törve
a becsületes dolgozó nép egészségére. Jaj, mi lesz most velünk?!
Xilit, egy természetes alternatíva, ami nem természetes? Hogy is van ez?
A cukrok családja igen sok tagot
számlál, a legismertebb közülük a glükóz (szőlőcukor) és a fruktóz
(gyümölcscukor), illetve az ezekből felépülő szacharóz (répa- vagy
nádcukor). Egyfajta oldalágat jelentenek a cukoralkoholok,
ahol a cukor molekulákra jellemző oxo-csoportot az alkoholokra jellemző
hidroxil-csoport váltja fel. A legismertebb cukoralkoholok az eritrit (erythritol) és a xilit (xylitol), amik népszerűek édesítőszerként, de számos gyümölcs is tartalmaz kisebb mennyiségben különböző cukoralkoholokat.
A hagyományos cukornak ma már igen nagy
és hangos ellentábora van, ami kedvez az alternatív édesítőszerek
forgalmazásának. Itt alapvetően két irányba visz az út: az első
csoportot a mesterséges édesítőszerek, a másikat a (többé-kevésbé)
természetes cukorhelyettesítő anyagok jelentik. A mesterséges édesítők
(pl. az aszpartam) körül szinte folyamatos a negatív hírverés, a
természetesség hívei minden eszközt megragadnak, hogy ellehetetlenítsék
ezt a vegyület-csoportot. A mások oldalon ott vannak a sokkal „természetesebbnek” tartott cukor-helyettesítők, de ahogy a most szemügyre vett cikk is mutatja, maga a „természetes” fogalom is kikezdhető.
„A xilitolt sokan azért fogyasztják cukor helyett, mert – szemben a finomított, ipari cukorral – valamiféle természetes édesítőszerként él a fejükben. A helyzet ezzel szemben az, hogy a nyírfacukorként is ismert xilitolt bonyolultabb kémiai folyamat során nyerik ki a gyakran genetikailag módosított kukoricából, mint a kristálycukrot a cukorrépából.”
Igazából nem tudom, mire számítottak.
Talán arra, hogy valahol, a messzi északon végtelen nyírfaerdőket lenget
a sarki szél, s ezek édes nedvét ifjú szűzlányok hamvas kezei csapolják
a telihold utáni szombat délelőtt?
A helyzet viszont az, hogy a xilit nem a nyírfa nedvéből származik! Lehet ugyan szerezni igazi nyírfanedvet („birch sap”),
ez azonban elég drága dolog, a cukortartalma maximum 1-2% és az sem
xilitol, hanem döntő részben (kb. 90%) glükóz és fruktóz. Ebből
következik az is, hogy a házilag készített nyírfacukor receptek félrevezetőek, az ezekben leírt módszerekkel nem lehet xilithez hozzájutni.
Nyírfa-csapolás. Ez is édes, de nem xilit. (forrás)
Akkor hogy kerül ide a nyírfa? Majdnem sehogy. A xilit névnek sincs semmi köze nincs a nyírfához (Betulaceae), a görög ξύλον (xylon) szó egyszerűen fát, botot, fából készült dolgot jelent. Még csak nem is nyírfából állították először elő a xilitolt, hanem bükkfából. A nyírfa ott jön be a képbe, hogy az 1940-es években nyírfa-forgácsból kezdték el nagyobb mennyiségben gyártani a xilitet.
Miért? Mert a xilit (hasonlóan más cukoralkoholokhoz) olyan kis
koncentrációban fordul elő természetes forrásaiban, hogy azokból
kinyerni nagyon bonyolult és gazdaságtalan. Marad az, hogy különböző
xilózt (illetve annak polimerjét, a xilánt) tartalmazó forrásokat
használnak, pl. nyírfát, kukoricát, mandulahéjat és ehhez
hasonlókat. Némi mechanikai feldolgozás és vegyszeres kezelés után
gombák, baktériumok elegye állítja elő a xilitet, amit utána
kitisztítanak, és fogyasztható formába hoznak. És ne legyenek senkinek
illúziói: az eritritet sem a természetes
előfordulási helyéről vonják ki, hanem kémiai-fermentációs módszerrel
állítják elő keményítőből, aminek forrása sokszor szintén a kukorica.
Xilóz és xilitol. A cukor és cukoralkohol közötti különbség a jobb oldalon látható: egyetlen hidrogén.
„Xilitol, eltérő mennyiségben, nagyon sok növény rostjában van, például a kukoricáéban is. Nem véletlen, hogy a boltokban kapható xilitol általában kukoricából készül. Nagyipari előállítása többlépcsős, bonyolult kémiai folyamat.”
Nem xilitol (xilit) van a rostokban, hanem a xilán. A kukorica azért került képbe, mert nagy mennyiségben és olcsón rendelkezésre áll,
és másra gyakorlatilag nem is használható (el lehet még tüzelni, és
ennyi). A nyírfából pontosan ugyanúgy állítják elő a xilitet, mint a
kukoricából. Vagyis ha a kukoricából előállított xilitol nem természetes anyag, akkor a nyírfából előállított változata sem az. És az eritrit sem az. Ennyi.
„A xilitollal kapcsolatban felmerülő másik gyakran hangoztatott probléma, hogy kukoricából készül, méghozzá GMO kukoricából. Aki tehát szeretné kizárni az emésztőrendszeréből a Monsanto által megtervezett géneket, az ellenőrizze le, hogy a zacskóba kerülő xilitol milyen forrásból származik.”
A tiszta nyírfacukorban nincsenek
Monsanto által megtervezett gének, ha valaki amiatt aggódott, hogy a GMO
forrás miatt valami szörnyűséges mutáns vadállattá változik, most
szusszanhat egyet: nem fog. A kukorica egyébként egy igen érdekes
növény, már a történelmi időkben annyira kinemesítették, hogy emberi
közreműködés nélkül képtelen lenne fennmaradni – akkor a kukorica
természetes vagy egy korai GMO növény?
„Aki életében először fogyaszt xilitoltartalmú ételt vagy bármilyen édességet (például cukormentes rágót), hasmenést tapasztalhat. Ennek az az oka, hogy a cukoralkoholokat a szervezet nem tudja olyan teljességben lebontani, mint a hagyományos szénhidrátokat, így azok a vastagbélbe kerülve hashajtó hatásúak.”
Hát, ha valamitől nem lesz hasmenésünk,
az a rágógumiban található xilit. A cukoralkoholok esetében nem csak a
lebontással, hanem már a felszívódással is vannak gondok. A sok cukor
ill. cukoralkohol ozmotikus hasmenést vált ki: a bélben lévő cukor nem
(vagy csak részben) szívódik fel, a vastagbélbe jutva jelentős
mennyiségű vizet tart vissza (nem engedi visszaszívódni), ennek az
eredménye pedig híg széklet, rosszabb esetben hasmenés.
„Nem csak a kutyákra veszélyes a xilitol: a tehén-, a kecske-, a nyúl- és a páviántulajdonosok is legyenek résen…”
Jelentkezzen, aki a tehenét, kecskéjét vagy a páviánját xilittel akarta etetni!
Mielőtt majmát xilittel etetné, kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét.
EGYÉB ÍNYENC FALATOK
Ha már a témánál jártam, szétnéztem,
hogy a nyírfacukor vajon meggyógyítja-e a világ összes betegségét? Úgy
találtam, hogy az illetékes szövegalkotó kisiparosoknak kreatív napjaik
voltak, mert sikeresen összeollóztak néhány igen meredek állítást, a
xilittel kapcsolatos oldalak, cikkek hemzsegnek furcsa kijelentésektől.
Ebből a teljesség igénye nélkül tallóztam néhányat:
„Régen a nyírfacukrot magából a nyírfa édes rostjaiból állították elő, innen az elnevezés.”
A „régen” az most az 1940-es
éveket jelenti? Egyébként, ajánlom a mondat megfogalmazójának, hogy
rágcsálja a nyírfa rostjait addig, amíg édesek nem lesznek. Sok sikert
kívánok hozzá és várom a visszajelzést! És mint azt már írtam, a xilit
névnek nincs köze a nyírfához.
„A xilit kiváló energiaforrás, nem jelent üres kalóriát a szervezet számára, mint az asztali cukor.”
A xilit grammonként 2,4 kcal energiát
ad, jó része nem is szívódik fel, a felszívódott részt pedig a májnak
kell konvertálnia glükózzá, hogy hasznosuljon (ami önmagában
energiaigényes folyamat). Ennyit a kiváló energiaforrásról. Az szintén
jó kérdés, hogy mitől nem számít üres kalóriának a xilit, és miért számít annak a szacharóz, ugyanis a xilit felhasználási módja jellemzően a hozzáadott cukor kiváltása.
„Vegyük figyelembe, hogy fogyasztása a hozzászokási periódusban gyorsítja az emésztési folyamatokat, az érzékenyebbeknél hasmenést is okozhat”
Nem gyorsítja az emésztést. A béltartalom áthaladást gyorsítja, de a kettő nagyon nem ugyanaz.
„A nyírfacukor fogyasztása cukorbetegeknek kifejezetten javasolt. Képes csökkenteni az inzulinszükségletet. Így a diabéteszesek számára érdemes ennek az édesítő szernek a használata, még akkor is, ha valamelyest drágább a kristálycukornál és egyéb cukorpótlóknál.”
Ez így ebben a formában nem teljesen
igaz. Az igaz, hogy a cukorbetegség mindkét változatában alternatívája
lehet a kristálycukornak, hiszen kisebb arányban szívódik fel és a
szervezeten belüli anyagcseréjéhez nem szükséges inzulin, a GI értéke
minimális és ahol xilitet használunk, ott nem vizünk be gyorsan
felszívódó, magas glikémiás indexű cukrot. Viszont az
inzulinszükségletet közvetlenül nem csökkenti. Ennyi erővel mondhatnánk
az is, hogy ha cukor helyett zsírt eszünk, az is csökkenti az
inzulinszükségletet.
„A nyírfacukor könnyen feldolgozható a szervezet számára. Egy kis része felszívódik a vékonybélen keresztül, és a vérkeringéssel jut el a májhoz, ami átalakítja glükózzá. A nyírfacukor legnagyobb része, a lassú felszívódásnak köszönhetően emésztetlenül halad át a vékonybélen és nem alakul glükózzá majd testzsírrá.”
Azt hiszem, nem ártana tisztázni a „könnyen feldolgozható”
fogalmat. Ha valaminek döntő része nem képes felszívódni, ráadásul a
máj közreműködése nélkül nem tud bekapcsolódni az anyagcserébe, akkor
azt a legnagyobb jóindulattal is nehéz könnyen feldolgozhatónak nevezni.
„A nyírfacukor a már említett hatások mellett a bélműködést is fokozza, elősegíti az emésztést, ezáltal csökkenti az elhízás esélyét”
Ha fokozom a bélműködést, akkor az
elfogyasztott táplálék gyorsabban halad végig a tápcsatornán, kevesebb
időt fog az egyes szakaszokon eltölteni, kevesebb idejük lesz az
enzimeknek a lebontásra és kevesebb idő marad a felszívódásra. Ez vajon
milyen módon segítheti elő az emésztést? Persze, a folyamatos hasmenés
csökkenti az elhízás veszélyét, de ezt nem nevezném ideális megoldásnak.
„A szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítása és fenntartása lényeges eleme az egészséges életmódnak. Az enyhén lúgos nyírfacukor a teljes emésztési ciklus folyamán kifejti jótékony hatását és lúgosítja szervezetünket.”
Eltekintve attól, hogy a lúgosító
étrendek elméleti alapja egyértelműen cáfolt, honnan szedték, hogy
enyhén lúgos? A xilit vizes oldata semmivel nem lúgosabb, mint a cukros
víz, vagy bármely más egy- vagy többértékű alkohol vizes elegye. Mi az
az „emésztési ciklus”? Ez valami alternatív élettani fogalom?
„A nyírfacukor fokozza szervezetünk kollagén termelését és fiatalítja, rugalmasabbá teszi a már meglévő kollagént. Elősegíti a B vitamin felszívódását is, ami köztudottan javítja a bőr, haj és köröm állapotát, kondícióját.”
És ezt meg hogyan csinálja, ha nagy
részben fel sem szívódik? A kollagén meg egy fehérje. Hogyan kapcsolódik
ide egy cukoralkohol, amit a máj átalakít glükózzá? „Végtelen nagy rejtély a xilit” - mondaná Yoda mester.
Ha valamit el akarsz adni, akkor mond
azt, hogy egészséges, mindent meggyógyít és tegyél mellé egy fiatal,
vonzó nőt. Garantált a siker.Még a xilitnél is bejön. (forrás)
HOL A HELYE A XILITNEK AZ ÉTRENDBEN?
Az az újkori tendencia, ami az egyszerű
szénhidrátok (glükóz, fruktóz, szacharóz) megnövekedett fogyasztásához
kapcsolódik, valóban fontos tényezője számos egészségügyi problémának. Nem véletlen, hogy a WHO már a napi energiabevitel 5%-a alá akarja leszorítani a hozzáadott cukor fogyasztását, ami jelen pillanatban a Mars utazással egy kategóriába sorolható fantasztikum: technikailag megoldható, de nagy összefogásra és kemény kitartásra lenne hozzá szükség.
Mivel az édességek iránti rendkívül erős
kötődést nem fogjuk felszámolni, reális alternatívát valóban a
különböző helyettesítők jelentenek, s itt az eritrit és a xilit is
komoly esélyesként indul. A cukoralkoholok gyakorlatilag a hagyományos
cukorral azonos módon használhatók, nincsenek olyan korlátaik, mint a
legtöbb mesterséges édesítőszernek (mellékíz, hőre bomlás, stb.) de a
cukorral szemben van számos pozitív tulajdonságuk: alacsony realizálódó energiatartalom, minimális GI érték, egyes mikroorganizmusokkal szemben kifejtett gátló hatás.
Ehhez adjuk hozzá, hogy az előállításuk technológiája nem túl
bonyolult, olcsó nyersanyag meg szinte korlátlan mennyiségben áll
rendelkezésre, így ha nem lenne mögöttük egy marketing-generált felhajtás, gyakorlatilag árban versenyképesek lehetnének a cukorral.Arról
ne is beszéljünk, hogy itthon mindenki a bezárt cukorgyárakat siratja,
pedig a hazai kukorica-termelésre építve regionális szinten piacvezető
eritrit és xilit gyártók lehetnénk. Ezzel az árakat is le lehetne nyomni
arra a szintre, hogy a cukornak legyen egy szélesebb körben
hozzáférhető, egészséges alternatívája, ahelyett, hogy marginális
bio-piacokon próbálna érvényesülni a gyártó.
A „mesterséges – természetes”
polaritásban fennálló szembenállásról is azt gondolom, hogy egy
tudatlanságból és üzleti érdekből gerjesztett jelenség, érdemes lenne
ezen már túllépni. Ha belegondolunk, a xilit egy cseppet sem mesterségesebb termék, mint a legtöbb alkoholos ital vagy a növényi olajok.
A méz természetes édesítő, de
élettani hatásait tekintve nem különbözik a sokat szidott cukortól.
Akkor most nevezzük el "arany halálnak"?
Forrás: http://alimento.blog.hu






Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése