Nádcukor és a fehér cukor évezredes harca! A
középkori krónikások, mint kedvelt és értékes ritkaságot említik a
természetes cukorféléket. Mára azonban a finomított kristálycukor vált
általánosan használt közélelmezési cikké, amelyet gigantikus
mennyiségben készít az ipar. Az Ázsia déli részein őshonos cukornádlevet
már a történelem előtti időben alkalmazta a bennszülött lakosság. Ez a
friss lé egy szokatlanul édes, aromás, rendkívül finom növényi nedű.

A nádszirup híre és használata olyan országokba is eljutott, amelyek
nem voltak cukornád termelők. Így még az ókorban átterjedt Egyiptomba a
cukornád használat. Majd a középkor beköszöntével a cukornádat
megismerték Dél-Európa országaiban is. Az újkor kezdetén azonban
Európából Észak-Afrikába szorult ki a cukornádtermelés, míg végül az
Újvilágban honosodott meg. Európa édes íz iránti vágyát ezután más
módszerekkel kezdték csillapítani. Egy berlini gyógyszerész tanítványa,
Archard készített tervet arra vonatkozóan, hogyan állítsanak elő cukrot
répából. Javaslata alapján 1802-ben megnyílt az első répacukorgyár
Sziléziában. Ötven évvel később a nádcukor komoly versenytársává vált a
répacukor. Ennek oka az volt, hogy a répát nemesíteni kezdték, így
annak cukortartalma évről évre nőtt, végül meghaladta a nádcukorét.
Kezdetben 4 kg cukrot lehetett kinyerni 100 kg répából, ma a normál
hozam 13–16 kg. A finomítással a nyerscukorban lévő úgynevezett
„nemcukoranyagokat”(fehérjéket, aminosavakat, enzimeket..stb) távolítják
el. A kész termék, a fehér cukor egy olyan mesterséges vegyület, ami
oly mértékű cukrot tartalmaz, amelyre a szervezetünk nincs felkészülve.
Ebből adódóan nem is vagyunk képesek maradéktalanul megemészteni.
Megdöbbentő, hogy épp az eltávolított részektől lenne tápegész a
répacukor. Míg a nádlé íze és illata kellemes,a répaléről ez nem
mondható el! A cukorrépa az európai tengerpartokon, vadon termő burgundi
répából nemesítés által lett kitenyésztve. Megvastagodott gyökerében
halmozódik fel a cukor. Eredeti cukortartalma csupán 17%.
A cukornád egy 4–6 méter hosszú növény,
melynek húsos szárának levében halmozódik fel a cukor. Cukortartalma 14%
körül mozog. A nádcukrot többnyire kézzel takarítják be, majd a
termelőhelyen lévő üzemekben úgy dolgozzák fel, hogy a növényből nyert
nyers nádcukor tartalmazza az értékes vitaminok és nyomelemek nagy
részét.

Ezután több szaturációs folyamat
következik, melynek során pl nátrium-szulfitot adnak a cukorléhez. A
harmadik szaturáció kén-dioxiddal történik. Ezzel választják le a
mészsókat és javítják a cukorlé minőségét. A kifőzés után kapott híg
levet kristályosítják. Egyes gyárak a híg lébe aktív szenet is tesznek,
amely elnyeli a finomabb részecskéket és megkönnyíti a
kristályosítást.A végtermék, amit köznapi nyelven cukornak hívunk, az
elmúlt évtizedek vizsgálatai alapján katasztrofális hatással van az
emberi szervezetre. Alkoholképző hatása révén (az emésztetlen cukor
megerjed) káros a májra, terheli a szívet, növeli a szívinfarktus
kockázatát, rákkeltő, köszvényhez és csontritkuláshoz vezethet, nem is
beszélve a számos emésztőrendszeri problémáról, ami felütheti fejét
több évtizedes cukorfogyasztás után. A cukorbetegség kialakulása is
felróható a finomított cukornak.
A nádcukor ellenben értékes vitaminokban,
nyomelemekben gazdag (pl B-vitaminokban, kálciumban és vasban), nem
terheli oly mértékben a hasnyálmirigyet, mint a fehércukor, így
cukorbetegek számára alkalmankénti és mérsékelt fogyasztása kedvezőbb,
mint a fehér cukoré. Hosszabb a felszívódási folyamata is, így
fogyókúrázók is inkább nádcukros édességet válasszanak a fehér cukros
verzió helyett.Míg a fehér cukor egy testidegen anyag, a bio vagy natúr
nádcukorral egy természetes édesítőszert juttatunk szervezetünkbe,
amely sokkal egészségesebb, mint finomított társa. Előnyeit figyelembe
véve, árát is megéri. 1kg Naturganik mauritsius-i nádcukor már kapható a
biorganik.hu webáruházában. Bio verziók közül is válogathatunk: Bio
világos nádcukor, Bio aranybarna nádcukor, Bio kockacukor stb..
Tápanyagtartalom (100g-ban):
Energiaérték: 1663 KJ / 396 kcal
Fehérje: 0,1g
Szénhidrát: 99,6g
Zsír: 0g
Energiaérték: 1663 KJ / 396 kcal
Fehérje: 0,1g
Szénhidrát: 99,6g
Zsír: 0g
írta:Takáts Kriszta, Kőhegyi Attila
Forrás: nadcukor.hu

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése