2015. szeptember 18., péntek

Sav-bázis egyensúly

A bélrendszerbe bekerülő táplálékok megemésztődnek, felszívódnak, eljutnak a sejtekhez, melyekben alkotóelemeikre bomlanak, így szervezetünk energiához és életfontosságú anyagokhoz jut. A táplálék vegyhatását tekintve lehet savas vagy lúgos. A vegyhatást pH-ban mérjük. Semleges kémhatásról akkor beszélünk, ha a pH értéke 7. A szervezet pH értékét nyálból vagy vizeletből vett mintából lehet kimutatni. Az anyagcserét (azaz a megemésztett, felszívódott és a vér által a felhasználás helyére szállított anyagok sejten belüli lebontását vagy továbbépítését) irányító enzimek, enzimrendszerek legmegfelelőbben semleges vagy enyhén lúgos vegyhatású közegben működnek. Tehát az anyagcsere-folyamatok normális lebonyolítása – kivétel az emésztőcsatornában történők – csak 7,0-7,4 pH értékű vegyhatáson lehetséges.

A mai kor emberére inkább a túlsavasodás jellemző, melynek számos oka lehet, mint például a dohányzás, nem megfelelő, túlzásba vitt fogyókúra, a túlzott alkoholfogyasztás, a stressz és a mozgáshiány. A túlsavasodás jelei lehetnek: fejfájás, gyengeség, fáradékonyság, szellemi koncentráció csökkenése, álmatlanság, bőrviszketés, nyugtalanság, ingerlékenység, lepedékes nyelv, fokozott izomingerlékenység, bizonyos esetekben szexuális élet iránti vágy csökkenése. Túlsavasodás esetén ajánlott csökkenteni a savas táplálékok bevitelét (mint például a magas fehérje tartalmú sajtok, tojássárgája, húsok, húskészítmények, szénsavas üdítők, stb.) és növelni a bázikus anyagok bevitelét (zöldségek, gyümölcsök). Fontos a megfelelő életmódra való törekvés, a rendszeres mozgás, a dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése illetve a helyes légzés elsajátítása.
Általában a túl sok húst tartalmazó étrend savasít, a túl sok növényi táplálékot tartalmazó étrend lúgosít. Cél az arany középút megtalálása. Ennek többek között azért van nagy jelentősége, mert a gyomor nemcsak savat, hanem fehérjeemésztő enzimeket is termel, melyek savas közeg hatására aktiválódnak. Ha állandóan lúgosan tartjuk a gyomrunkat, akkor nem hagyunk teret ezen enzimek rendes működéséhez.

A lúgosítás témájában több szakember segítségét is kérheti. A patikákban már többféle bázikus anyag is kapható, mely jól kiegészítheti a lúgosító terápiát, ezzel kapcsolatban kérdezze ALMA Patikája gyógyszerészét! Helyes sav-bázis étrend összeállításához pedig kérheti dietetikus segítségét.

Forrás: Alma Patikája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése